ЄС і Норвегія підписали угоду щодо спільної кліматичної політики

Понеділок, 24 квітня 2023, 12:36

Євросоюз і Норвегія створили "Зелений альянс" задля посилення спільних дій у сфері кліматичної політики, захисту довкілля та енергетичного переходу.

Про це заявили у Єврокомісії, пише "Європейська правда".

Угоду підписали у Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр Норвегії Йонас Гар Стьоре. 

У ній сторони фіксують наміри виконати свої цілі про скорочення викидів до 2030 року на 55%, порівняно з рівнем 1990 року, та досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року; працювати над утриманням підвищення світової температури повітря на рівні до 1,5°C і тісно співпрацювати задля успішної реалізації Паризької угоди і збереження біорізноманіття. 

Пріоритетні напрямки співпраці у рамках "Зеленого альянсу":

  • активізація зусиль для боротьби зі зміною клімату, що включає адаптацію до змін, роботу над вилученням вуглецевих викидів та встановлення плати за викиди; 
  • робота над збереженням біорізноманіття й лісів, розвиток "економіки замкненого циклу", напрацювання глобальних стандартів поводження з хімікатами й відходами;
  • підтримка "зеленого переходу" економіки, прискорення переходу на відновлювані джерела енергії з фокусом на водень і вітрові електростанції у морі, зменшення викидів від автотранспорту; 
  • консолідація існуючої співпраці у наукових дослідженнях та освіті, що стосуються декарбонізації, відновлюваних джерел енергії та біоекономіки, сприяння інвестиціям для переходу до кліматично нейтральної економіки. 

"Зелений альянс" – найбільш всеохопний формат двосторонньої взаємодії у рамках Європейського зеленого курсу. Попередню, і єдину, угоду такого формату ЄС уклав з Японією у 2021 році. 

Нагадаємо, нещодавно ЄС остаточно затвердив заборону нових авто зі шкідливими викидами з 2035 року з поступками Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: