У Латвії зросла підтримка обов'язкової військової служби – опитування

Понеділок, 24 квітня 2023, 18:45

У Латвії через війну Росії проти України зростає підтримка запровадження обов'язкової військової служби.

Про це свідчать дані опитування SKDS, проведеного на замовлення Міноборони Латвії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

55% латвійців згодні з тим, що в Латвії слід запровадити службу державної оборони (11 місяців служби в Національних збройних силах або Земессадзе, навчання студентів або альтернативну цивільну службу), а 60% згодні з тим, що для того, щоб поліпшити оборонні можливості Латвії, варто було б її запровадити.

Міністр оборони Інара Мурнієце підкреслює, що "брутальна війна Росії в Україні змінила як геополітичну ситуацію, так і ставлення суспільства Латвії до своєї ролі в обороні держави".

Підтримка обов'язкової військової служби з 2021 року зросла за рік на 10 відсоткових пунктів, з 39% до 49%. 62% молодих людей у віці від 17 до 24 років у 2022 році підтримали у 2022 році ідею обов'язкової військової служби – тоді як у 2021 році на таке запитання позитивно відповідало 55% молодих респондентів.

5 квітня Сейм у третьому остаточному читанні ухвалив Закон про службу державної оборони, який передбачає обов'язок кожного громадянина Латвії чоловічої статі після досягнення 18 років (або після закінчення навчання у виші, але не пізніше ніж у 24 роки) відслужити в армії або пройти альтернативну цивільну службу. Добровільно відслужити можуть і жінки віком від 18 до 27 років.

1 липня цього року розпочнеться призов добровольців, а з 1 січня 2024 року розпочнеться обов'язковий військовий призов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: