Президент Латвії: На саміті НАТО повинен бути конкретний прогрес щодо вступу України

Понеділок, 24 квітня 2023, 19:28

На майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі необхідно узгодити конкретну дорожню карту вступу України до Альянсу.

Про це заявив президент Латвії Егілс Левітс після зустрічі з естонським колегою Аларом Карісом, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Левітс сказав, що обговорив з Карісом поточну безпекову ситуацію в регіоні та підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі в липні цього року і підкреслив, що Латвія та Естонія підтримують перспективу вступу України до НАТО.

"Ми вітаємо нещодавню заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що місце України – в НАТО, і що з цього приводу існує великий консенсус. Ми разом з президентом Карісом погоджуємося, що на саміті НАТО у Вільнюсі необхідно досягти конкретного, вимірюваного прогресу в цьому питанні. Вже недостатньо говорити про те, що "двері НАТО відкриті", як це говориться вже 15 років. Ми повинні мати конкретну дорожню карту, як Україна зможе приєднатися до НАТО", – сказав Левітс.

Він зазначив, що Латвія та Естонія повинні інвестувати у зміцнення безпеки своїх країн.

"Латвія та Естонія є найбільшими у світі прихильниками України з точки зору ВВП – це доводить, наскільки серйозно ми сприймаємо війну Росії проти незалежної та демократичної країни – України – і наскільки серйозно ми ставимося до цієї безпекової ситуації", – сказав Левітс.

Раніше повідомлялося, що Естонія та Україна домовилися координувати спільні дії для гарантій безпеки нашої держави на шляху до членства у НАТО.

Нагадаємо, минулого тижня під час візиту в Київ генсека НАТО Єнса Столтенберга Зеленський заявив, що Київ очікує від саміту НАТО у Вільнюсі ухвалення пакета гарантій безпеки для України на шляху до членства в Альянсі.

Читайте також: Без ПДЧ та Бухареста. Чому українські політики мають забути про минуле у питанні вступу до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: