Китай після розмови Сі з Зеленським відправить посланця в Україну

Середа, 26 квітня 2023, 14:56

Китай направить свого представника з візитом в Україну та в інші країни для консультацій про врегулювання війни.

Про це заявила речниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн після телефонної розмови лідера Китаю Сі Цзіньпіна із президентом України Володимиром Зеленським, пише "Європейська правда".

"Китай відправить спеціального представника китайського уряду з питань Євразії в Україну та інші країни для поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи в Україні", – заявила речниця у своєму Twitter, називаючи у серії твітів війну в Україні "кризою".

Президент Чехії: Китай не зацікавлений у припиненні війни проти України

Вона зазначила, що "в українській кризі Китай завжди стоїть на боці миру", і що його основна позиція полягає в "сприянні мирним переговорам".

"Китай не створив українську кризу і не є стороною кризи. Як постійний член Ради Безпеки ООН і відповідальна велика країна, Китай не буде сидіти склавши руки, не підливатиме оливу у вогонь і тим більше не використовуватиме ситуацію для власної вигоди", – заявила речниця китайського міністерства.

За її словами, зараз, коли "раціональне мислення і голоси зростають", важливо скористатися можливістю і створити "сприятливі умови для політичного врегулювання кризи".

"Ми сподіваємося, що всі сторони серйозно замисляться над українською кризою і спільно шукатимуть шляхи досягнення тривалого миру і стабільності в Європі через діалог", – написала Хуа Чуньїн.

Президент Володимир Зеленський 26 квітня провів першу після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Хоча Пекін офіційно дотримується нейтралітету, президент Китаю Сі Цзіньпін ніколи не засуджував російське вторгнення і досі навіть не розмовляв телефоном з президентом України Володимиром Зеленським. Натомість лідер Китаю у березні приїздив до Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: