Білоруського політв’язня Бабарику госпіталізували з колонії, соратники кажуть про побиття

Четвер, 27 квітня 2023, 15:29

Білоруський політичний в’язень та колишній конкурент самопроголошеного президента Александра Лукашенка на виборах Віктор Бабарико опинився у лікарні, його соратники заявляють про побиття.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на незалежні ЗМІ Білорусі та білоруських правозахисників. 

27 квітня білоруська служба "Радіо Свобода" отримала підтвердження госпіталізації у місті Новополоцьку політв'язня Бабарики, засудженого до 14 років колонії посиленого режиму. Зокрема, у центральній міській лікарні заявили, що він перебуває у хірургії. 

У ЄС відреагували на вирок для білоруського опозиціонера Бабарико

Окремо "Медіазона. Білорусь" пише з посиланням на заяву медиків, що опозиціонер перебуває у "задовільному стані".

За неофіційною інформацією, у Бабарики виявили воду в легенях. А опозиційний телеграм-канал "Рабочи Рух" напередодні повідомив, що 59-річного Бабарику доставили у лікарню "зі слідами побиття" і його "навіть не впізнали".

Також канал заявив, що у опозиціонера пневмоторакс – скупчення повітря або газів у плевральній порожнині грудної клітки. Офіційно ця інформація не підтверджена.

Лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська напередодні зажадала від офіційної влади публічно показати Бабарику.

"Сьогодні ввечері була інформація, що Віктор Бабарико потрапив до лікарні зі слідами побоїв. Ми вимагаємо публічної демонстрації його стану. Вимагаємо допустити до нього адвокатів і родичів", – написала вона у своєму Telegram-каналі.

У штабі засудженого Бабарики заявили, що письмового листування з політв’язнем не було протягом кількох місяців, а нещодавно опозиціонера помістили у штрафний ізолятор.

Бабарико – колишній голова "Белгазпромбанку". Його заарештували у червні 2020 року, коли банкір намагався зареєструватися кандидатом на виборах, у результаті яких Александр Лукашенко здобув невизнану міжнародною спільнотою перемогу. 

У липні 2021 року Віктора Бабарику засудили до 14 років колонії суворого режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: