У Білорусі засудили опозиціонера Віктора Бабарико, якого не допустили до виборів

Вівторок, 6 липня 2021, 10:42

Білоруський опозиціонер, колишній голова правління "Белгазпромбанка" Віктор Бабарико засуджений до 14 років позбавлення волі.

Вирок оголосив Верховний суд, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БЕЛТА.

"За сукупністю злочинів шляхом часткового складання покарань остаточно Бабарико призначити 14 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії в умовах посиленого режиму зі штрафом в розмірі 5 тисяч базових величин, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків на термін п'ять років", - сказав суддя.

Бабарико вважався головним суперником Олександра Лукашенка на президентських виборах, однак його не допустили до участі у виборах.

У ЦВК Білорусі заявили, що Бабарико незаконно використовував іноземну фінансову допомогу під час кампанії - ресурси Белгазпромбанку, яким він раніше керував, і який на 99% належить російським компаніям.

18 червня 2020 року правоохоронці Білорусі назвали Бабарика, який оголосив про намір балотуватися у президенти, ватажком злочинної групи. Зранку того ж дня його разом із сином Едуардом затримали.

Після початку президентської кампанії Бабарика був поміщений в СІЗО. Йому пред'явили звинувачення у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків і даванні хабаря.

Європейський Союз виступав із закликом негайно звільнити Віктора Бабарико.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.