Зміна уряду може погіршити відносини Словаччини та України – Чапутова

П'ятниця, 28 квітня 2023, 17:18

Дострокові парламентські вибори у Словаччині можуть погіршити її відносини з Україною.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це на пресконференції в Києві заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Чапутова відповідала на питання словацької журналістки, чи зміняться відносини Словаччини та України у разі перемоги опозиції, яка виступає проти передачі зброї Україні.

"На жаль, у нас є політичні сили, які заробляють собі політичні бали, ігноруючи ті екзистенційні виклики, які стоять перед Україною, та спекулюють на цій темі", – заявила вона.

Разом із тим, вона визнає, що залежно від результатів цих виборів відносини Словаччини з Україною "можуть дещо змінитися".

При цьому вона нагадала, що підтримка України з боку нинішнього уряду досягла такого рівня, що "ми віддали всю зброю, яку могли віддати".

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на це питання заявив, що не буде втручатися у внутрішні справи Словаччини, але порекомендував не забувати про події 1968 року – вторгнення СРСР до Словаччини.

Нагадаємо, у вересні у Словаччині мають пройти позачергові парламентські вибори. Ризик реваншу антизахідних та проросійських сил є дуже високим. Втім, схоже, що у проєвропейських сил з'явився шанс на перемогу.

Позачергові вибори у Словаччині призначені в умовах політичної кризи через розвал правлячої коаліції через конфлікт між двома партіями – OLANO і SaS, в результаті чого остання приєдналась до оголошеного опозицією вотуму недовіри.

Уряд на чолі з Едуардом Гегером мав час до середини січня для формування нової більшості, та всі його спроби провалились

Детальніше про це читайте у статті Зав'язані на Україні: що допоможе Словаччині уникнути реваншу антизахідних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: