Україна та Румунія проведуть конференцію з безпеки в Чорному морі

Понеділок, 3 квітня 2023, 16:51

Україна ініціювала проведення 12-13 квітня першої Чорноморської безпекової конференції Кримської платформи, яка відбудеться в Бухаресті.

Про це, як пише "Європейська правда", в понеділок оголосило Міністерство закордонних справ України.

Анонсуючи захід, зовнішньополітичне відомство України зазначило, що неспровокована і невиправдана військова агресія Росії проти України зруйнувала систему безпеки в Чорноморсько-Азовському регіоні.

Конференція покликана "знайти дієвий інструментарій відповіді на ці виклики та забезпечити можливості сталого розвитку всім мирним країнам регіону". На ній обговорять вплив Росії та війни в Україні та безпеку Чорноморського регіону та відповідь на ці виклики.

"Захід відбудеться в межах діяльності Міжнародної Кримської платформи – механізму, що спрямований на деокупацію Криму, відновлення чорноморської, європейської та глобальної безпеки", – уточнює МЗС.

Шольц прибув до Бухареста на переговори з лідерами Румунії та Молдови

Захід організовують міністерства закордонних справ і оборони України та Румунії, на ньому очікуються очільники цих відомств, а також "керівники міжнародних інституцій, державні посадовці та незалежні експерти, які представляють учасників Міжнародної Кримської платформи".

Вони проаналізують багатовимірний вплив повномасштабної війни Росії проти України на безпекову ситуацію в Чорноморсько-Азовському регіоні та світі, обговорять можливу стратегію відповіді на виклики і загрози, а також основи майбутньої конфігурації системи безпеки в регіоні.

Також у межах конференції буде представлене дослідження про майбутню конфігурацію безпеки регіону Чорного та Азовського морів від Експертної мережі Кримської платформи.

Нагадаємо, минулого тижня двопартійна група сенаторів США  від Республіканської та Демократичної партій внесла проєкт закону щодо безпеки у Чорноморському регіоні 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: