США та Естонія спільно затримали естонського росіянина: допомагав РФ купувати передову електроніку

Четвер, 6 квітня 2023, 10:14

Завдяки співпраці ФБР та Служби внутрішньої безпеки Естонії в країні затримали росіянина - громадянина Естонії, який роками допомагав Росії отримувати важливу електроніку американського виробництва.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у заяві Мін’юсту США.

Йдеться про громадянина Естонії Андрєя Шевлякова. У США проти нього висунули 18 звинувачень за його роль у постачанні до Росії електроніки зі Сполучених Штатів, зокрема, для потреб урядових структур та армії. 

Шевлякова затримали 28 березня на території Естонії. При цьому вилучили свіжі поставки, призначені для його компаній прикриття. Одна з поставок містила 130 кг радіообладнання. 

Слідство вважає, що Шевляков більш ніж десять років допомагав Росії отримувати необхідні високотехнологічні компоненти, обходячи експортний контроль США. Більшість таких замовлень були б неможливими напряму з Росії. Такі компоненти використовують для радіообладнання, авіоніки, ракет і систем РЕБ.

Також Шевляков намагався отримати програмне забезпечення Metasploit, яке придумали для оцінки вразливості комп’ютерних мереж, але його використовують також хакери. 

Отримані зі США поставки Шевляков контрабандою переправляв через російський кордон, сам або із залученням інших осіб. 

Оскільки сам росіянин вже давно у списку осіб, яким США заборонили експорт з країни без спецліцензії, Шевляков створив низку компаній прикриття.

Якщо усі звинувачення будуть доведені, йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, нещодавно США запровадили санкції проти компаній з Китаю, які постачали Ірану деталі для "Шахедів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: