Прокуратура Швеції: встановити підривника "Північних потоків" буде важко

Четвер, 6 квітня 2023, 12:33

Прокуратура Швеції, яка розслідує підрив російських газопроводів у Балтійському морі минулого року, вважає, що встановити, хто саме скоїв диверсію, буде важко.

Відповідну заяву шведського прокурора Матса Люнгквіста наводить агентство Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Вибухи на трубопроводах, що з'єднують Росію та Німеччину, відбулися 26 вересня минулого року в економічних зонах Швеції та Данії. Вибух у шведській зоні стався на глибині 80 метрів, і шведський прокурор зауважив, що розслідування є складним. 

"Ми сподіваємося, що зможемо підтвердити, хто вчинив цей злочин. Але слід зазначити, що це, швидше за все, буде складно зробити з огляду на обставини", - йдеться у заяві Люнгквіста.

"Ми працюємо беззастережно, перевернувши кожен камінь та не залишаючи нічого на волю випадку", - запевнив він.

Нині існує низка теорій про те, хто і як підірвав трубопроводи, але офіційне слідство наразі не досягло переконливого прогресу.

"Є безліч інформації та повідомлень про диверсію щодо газових труб. Очевидно, що цей інцидент став відкритою ареною для різних спроб впливу. Ці домисли не впливають на перебіг розслідування, яке спирається на факти та інформацію, отриману в результаті аналізу, огляду місця злочину та співпраці з владою Швеції та інших країн", - заявив Люнгквіст.

Нагадаємо, у західних ЗМІ в березні з'явилися матеріали з припущеннями, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

Президент України Володимир Зеленський на це заявив, що Україна не причетна до вибухів, та запропонував проаналізувати, яким гравцям міг бути потрібен такий інформаційний вкид.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: