Британський суд може заарештувати іспанські суверенні активи через міжнародний арбітраж

Четвер, 6 квітня 2023, 16:19

Суверенні активи Іспанії в Лондоні можуть бути заарештовані в рамках рішення міжнародного арбітражу Світового банку проти Іспанії, яка має претензії на суму 2 мільярди євро, пов'язані зі схемами субсидування відновлюваної енергетики.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з постановою Високого суду Англії та Уельсу від 27 березня, в Лондоні можуть бути заарештовані приміщення Інституту культури Іспанії та його банківські рахунки, а також будівля посольства уряду Каталонії.

Іспанський уряд обмежив схему субсидування відновлюваної енергетики ще у 2013 році, щоб скоротити державні витрати, поставивши інвесторів, які покладалися на ці кошти для своїх проєктів, у скрутне фінансове становище.

Постраждалі інвестори борються за компенсацію в арбітражному органі Світового банку, яка спочатку становила 8 мільярдів євро, але після багаторічних судових розглядів була зменшена до 2 мільярдів євро.

Позови були висунуті відповідно до Договору до Енергетичної хартії - міжнародної конвенції, яка дозволяє компаніям подавати позови до суду на країни-підписанти щодо рішень, які впливають на їхні інвестиції в енергетику.

За статистикою, з 51 існуючої справи 21 була вирішена на користь інвесторів, а ще 24 очікують на остаточне рішення. Досі Іспанія відмовлялася виплачувати будь-які суми за вирішеними справами.

Рішення суду можуть бути виконані в будь-якій державі-учасниці арбітражу, наприклад у Великій Британії, де компанія Blasket Renewable Investments LL зареєструвала вимогу про виплату компенсації в розмірі 40 мільйонів євро, яку Іспанія досі не виплатила.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: