Єврокомісарка Габріель взяла неоплачувану відпустку для участі у формуванні уряду Болгарії

Середа, 10 травня 2023, 13:58

Єврокомісарка з питань інновацій Марія Габріель отримала відпустку, щоб взяти участь у процесі формування уряду в Болгарії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказала речниця Єврокомісії Дана Спінант на брифінгу у Брюсселі.

"Президентка Єврокомісії надала єврокомісарці Габріель неоплачувану відпустку відсьогодні, щоб вона могла взяти участь у можливому формуванні уряду в Болгарії", – сказала Спінант.

Вона додала, що на час відсутності Габріель її обов'язки виконуватимуть єврокомісари Маргрете Вестагер та Маргарітіс Схінас. Вони розподілятимуть їх відповідно до питань, якими опікуються.

"Відповідно до внутрішніх процедур, Єврокомісія також проінформує Європейський парламент та Раду ЄС щодо цього питання", – додала речниця.

Спінант розповіла, що Габріель повідомила президентці Єврокомісії про те, що вона братиме участь у формуванні болгарського уряду, у вівторок ввечері.

Вона також пояснила, що у разі обрання Габріель прем'єр-міністром Болгарії, її уряд має запропонувати нового кандидата на посаду єврокомісара.

"Процедура така сама, як на початку роботи нового складу Єврокомісії. Кожен уряд пропонує свою кандидатуру єврокомісара", – сказала Спінант.

На питання про те, які гарантії, що Болгарія знову матиме єврокомісара у випадку обрання Габріель главою уряду, в Єврокомісії не стали коментувати потенційні сценарії, закликавши дочекатися завершення процесу у Болгарії.

Нагадаємо, 10 травня Марію Габріель офіційно висунули на посаду прем'єр-міністра Болгарії від правоцентристської партії ГЕРБ.

Партія ГЕРБ посіла перше місце на виборах в Болгарії минулого місяця, але набрала лише близько 25% голосів. Це означає, що партія першою отримає мандат, щоб створити коаліцію. 

Габріель стала єврокомісаркою у 2017 році. Вона замінила у Єврокомісії представницю Болгарії Крісталіну Георгієву, яка зайняла керівну посаду у Світовому банку.

У Болгарії вже два роки триває політична криза: після п’яти виборів партії все ніяк не сформують стабільний уряд, і на горизонті проглядають уже шості вибори.

Деталі у статті: Криза на користь РФ: чому Болгарія не може сформувати уряд та які наслідки це матиме

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: