Підтримка ЄС для фермерів сусідів України гальмується через Угорщину й Словаччину – ЗМІ

П'ятниця, 12 травня 2023, 13:05

Запуск фінансової підтримки ЄС для фермерів у країнах-сусідках України затримується через те, що дві країни – Словаччина та Угорщина – ще не відкликали свої односторонні рішення про заборону імпорту української сільгосппродукції.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда". 

Журналістам стало відомо, що у Раді ЄС скасували зустріч сільськогосподарського комітету, на якій мали проголосувати за розподіл 100 млн євро підтримки для фермерів з п’яти країн-сусідок України. Близько 40 млн з нього передбачалося для Польщі. 

За інформацією кореспондентки RMF, це сталося через те, що Словаччина та Угорщина ще не зняли запроваджені обмеження для української сільгосппродукції – що було частиною домовленості. Польща призупинила дію своїх обмежень, як і передбачалося, 2 травня. 

Оскільки ЄС розглядає усі рішення з цього питання "пакетом", польські та інші фермери не зможуть отримати кошти, доки не вирішиться ситуація з Угорщиною і Словаччиною. 

Наскільки відомо, у Брюсселі ведуться перемовини з ними і шанси на домовленість є, але принаймні на цей момент рішення доводиться відкласти.

Нагадаємо, 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Таким чином Єврокомісія замінила односторонні рішення п’яти країн своїм власним регулюванням і тепер заборона імпорту стосується чотирьох сільськогосподарських продуктів: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

Одночасно планується фінансова підтримка для фермерів цих країнах-членах, рішення про яку мають ухвалити окремо, і заходи для полегшення транзиту українського зерна через "шляхи солідарності" до інших країн-членів ЄС та третіх країн.

Деталі читайте тут: Мала аграрна блокада. Пояснюємо наслідки рішення ЄС, яке послабило польську заборону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: