Президент Сербії анонсував відставку з поста лідера партії: "Майдану не буде"

Понеділок, 15 травня 2023, 10:51

Президент Сербії Александар Вучич оголосив, що незабаром піде у відставку з посади голови керівної Сербської прогресивної партії після серії протестів через масові вбивства в Белграді.

Про це він сказав, виступаючи на пресконференції в неділю, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinite.

Вучич пообіцяв пояснити це рішення на партійному з’їзді в Белграді 26 травня, який, зазначив сербський президент, буде "найбільшим в історії". За словами Вучича, на з’їзді ухвалять важливі рішення для партії та країни. Крім того, президент Сербії заявив про бажання створити широкий міжпартійний рух.

Президент Сербії погодився на дострокові вибори

"Через кілька днів я вже не буду головою політичної партії. І тому вони (політичні опоненти. – Ред.) збрехали, що цього ніколи не буде. Я все поясню людям на цьому великому з'їзді", – сказав президент Сербії. 

Нові парламентські вибори, за його словами, можуть бути призначені найближчим часом. Голосування відбудеться не пізніше вересня.

Вучич пояснив, що позачергові загальні вибори можуть відбутися після великих громадських протестів через два масових розстріли у сербській столиці.

Він наполягав на тому, що, незважаючи на серію напружених публічних демонстрацій із закликами до нього залишити посаду, "Майдану в Белграді не буде", маючи на увазі українську революцію у 2014 році.

"Новий Майдан у Белграді? Нового Майдану в Белграді не буде, це все, що я можу вам сказати. Цього не станеться і це неможливо. Поки люди не скажуть, і коли вони скажуть, Майдан не потрібен, ось так працює демократія. Я не триматимуся за крісло до останнього дня, як деякі інші", – прокоментував Вучич.

Останніми тижнями Вучич зазнав критики після того, як на початку цього місяця у Белграді внаслідок стрілянин загинули 17 осіб. Відтоді десятки тисяч людей вийшли на вулиці, вимагаючи відставки міністрів та придушення насильницького контенту на телебаченні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: