ЄС закликав Туреччину відреагувати на зауваження спостерігачів щодо виборів

Вівторок, 16 травня 2023, 19:20

Європейський Союз після звіту міжнародних спостерігачів про атмосферу парламентських і президентських виборів у Туреччині закликав владу країни звернути увагу на зауваження, висловлені у ньому.

Як повідомляє "Європейська правда", з такою спільною заявою виступили Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї.

ЄС привітав високу явку на виборах у Туреччині як ознаку прагнення громадян Туреччини користуватися своїм правом голосу. 

"Ми взяли до уваги попередні висновки Міжнародної місії спостереження за виборами від ОБСЄ та Ради Європи і закликаємо владу Туреччини відреагувати на виявлені проблеми. ЄС надає найвищої уваги необхідності того, щоб вибори були прозорими, інклюзивними, з рівними умовами гри, і їхні результати викликали довіру", – зазначили посадовці. 

Як відомо, Туреччина з 1999 року має статус кандидата на вступ до ЄС, але вже тривалий час рухається у протилежному напрямку і її вступ до Євросоюзу вважається вкрай малоймовірним. 

Нагадаємо, спостерігачі у звіті підсумовують, що вибори у Туреччині відзначалися невиправданими перевагами для представників чинної влади і тиском на опонентів влади, але в цілому були конкурентними.

Перший тур президентських виборів не визначив переможця. Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган та спільний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу змагатимуться у другому турі 28 травня.

За результатами  парламентських виборів на першому місці опинився блок Ердогана. 

Детально про вибори в Туреччині дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди", або читайте у статті: Ердоган за крок до поразки: як може змінити Туреччину перемога опозиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: