Прем'єрка Естонії порівняла опозицію з Путіним і Гітлером, вибачатись відмовилася

Середа, 17 травня 2023, 17:58

Прем'єр-міністерка Естонії порівняла дії опозиції з поведінкою Росії перед повномасштабним вторгненням в Україну, а також диктаторами Владіміром Путіним і Адольфом Гітлером, відмовившись перепросити за ці слова.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Postimees.

У вівторок в етері мовника ERR Каллас, яка також очолює провідну політсилу парламенту – Партію реформ, порівняла спілкування опозиції з коаліцією з поведінкою Росії щодо західних країн перед нападом на Україну.

Естонська прем'єрка, говорячи про обструкцію, влаштовану в парламенті опозицією, насамперед правою популістською партією EKRE, сказала: "До того, як Росія напала на Україну, Росія висувала такі самі вимоги, потім вони також запитували, що Захід може зробити для деескалації".

Президент Естонії затвердив склад нового уряду проукраїнської Каллас

Каллас також провела історичну паралель із Німеччиною Адольфа Гітлера. "Ми не можемо йти на компроміс щодо цінностей. Це політичні торги, так не повинно бути, що вимагають таким чином. Якщо подивитися не тільки на історію Естонії, а й на історію інших країн, таких як Німеччина, де партія Гітлера зупинила роботу парламенту, то це дуже страшні приклади".

Заяви голови уряду Естонії викликали обурення опозиції. Лідер EKRE Юрі Ратас ще у вівторок закликав її перепросити за порівняння, а наступного дня під час години запитань до уряду до цього ж закликав депутат опозиційної Центристської партії Танель Кійк.

У відповідь Каллас заявила, що опозиція вимагає визначати, які законопроєкти коаліція може вносити на обговорення, а які ні. "В опозиції ніколи не було такого права", – додала вона й пояснила, що саме тому порівняла її дії з тактикою переговорів, якої дотримується путінська Росія.

Нагадаємо, Кая Каллас уже вдруге стала прем'єркою Естонії після перемоги на парламентських виборах на початку квітня.

Деталі про наслідки парламентських виборів, які дозволили Каллас зберегти владу, читайте у статті: Як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: