Генсек НАТО тисне на Німеччину з вимогою прискорити збільшення видатків на оборону

Четвер, 18 травня 2023, 15:42

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликає Німеччину якнайшвидше збільшити свої витрати на оборону до 2% валового внутрішнього продукту.

Про це він сказав в інтерв'ю Spiegel, повідомляє "Європейська правда".

"Я очікую, що всі члени Альянсу, які ще не досягли двох відсотків, зроблять це якомога швидше", – сказав Столтенберг.

"Два відсотки – це вже не мета в майбутньому, а абсолютний мінімум, якого всі повинні досягти – не просто за десятиліття, а якомога швидше" – додав він.

За його словами, Німеччина рухається в правильному напрямку.

"І я вітаю чітке зобов'язання Німеччини інвестувати більше в оборону і витратити 100 мільярдів євро, зарезервованих на оборонні інвестиції. Німеччина вирішила придбати винищувачі і гелікоптери п'ятого покоління. Вона хоче посилити протиповітряну оборону. Ми всі знаємо, що на це потрібен певний час. Але Німеччина рухається в правильному напрямку" – зазначив Столтенберг.

"Ці два відсотки не були обрані довільно. Всі союзники домовилися про певні спроможності, які вони вважають абсолютно необхідними. Це стосується артилерії, танків, боєприпасів, логістики, літаків, кораблів, підводних човнів, засобів зв'язку, всього, що необхідно для оборони наших членів. Беручи це до уваги, два відсотки – це нижня межа того, що нам потрібно" – наголосив генсек НАТО.

Як повідомлялося, попри узгоджений у 2014 році цільовий показник у два відсотки ВВП витрат на сектор оборони, станом на 2022-ий рік його досягли тільки сім із тридцяти країн-членів Північноатлантичного Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: