Орбан: Угорщина підтримує всі мирні плани, але потрібен перший крок

Четвер, 18 травня 2023, 19:07

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна підтримує всі мирні плани, тому що невідомо, який з них врешті-решт буде успішним, але якщо не зробити перший крок, то миру не досягти.

Про це Орбан заявив, відповідаючи на запитання хорватських і словенських журналістів з нагоди засідання правління Християнсько-демократичного інтернаціоналу (CDI-IDC) у четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Magyar Nemzet.

Прем'єр-міністр Угорщини зазначив, що існує два погляди на майбутнє війни в Україні, один з яких говорить про те, що є спосіб вирішити конфлікт військовим шляхом, а інший – про те, що такої можливості немає, а тому необхідне припинення вогню і мирні переговори.

Віктор Орбан на засіданні CDI також говорив про першочергову важливість припинення вогню в Україні та політичну ситуацію в Європі.

На думку Орбана, досі не з'ясована навіть справжня природа конфлікту: на думку одних, в Україні відбувається "посередницька війна", а інші говорять про справжню війну між сторонами.

"Ніхто не знає, який мирний план матиме шанси на успіх, саме тому Угорщина підтримує всі ініціативи", – підкреслив угорський прем'єр-міністр.

"Україна є нашим сусідом, де проживає угорська меншина, і війна також забрала життя угорців. Конфлікт є особистою національною втратою не лише для України, але й для Угорщини", – додав він.

Говорячи про блокування Європейського фонду миру, Орбан підкреслив, що фонд спочатку був створений для європейської безпеки, а не через війну в Україні.

"Метою фонду є зміцнення безпеки в усій Європі, але поки що гроші йдуть в першу чергу на підтримку України. На думку Угорщини, необхідно з'ясувати, чи продовжує фонд служити своїм початковим цілям, загальноєвропейській безпеці, чи перетворюється на засіб військової підтримки України, і тому Будапешт блокує подальші виплати", – пояснив прем'єр-міністр Угорщини.

В останні дні Угорщина заблокувала черговий транш у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру. Голова угорського МЗС Петер Сійярто дав зрозуміти, що все це відбувається виключно через внесення Україною угорського OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: