Фінська Gasum розірвала контракт з "Газпромом" на постачання газу трубопроводом

Понеділок, 22 травня 2023, 13:02

Фінський державний оптовий постачальник газу Gasum заявив про розірвання контракту на купівлю природного газу у компанії "Газпром експорт" трубопроводами з Росії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві компанії.

У компанії Gasum був довгостроковий контракт на поставку природного газу трубопроводом із російським ТОВ "Газпром експорт". У квітні 2022 року "Газпром експорт" висунув Gasum вимогу про те, що платежі, узгоджені в договорі поставки, повинні здійснюватися не в євро, а в рублях. Gasum не прийняв цієї вимоги.

"Крім того, у компаній виникли суттєві розбіжності щодо деяких інших вимог, висунутих на підставі контракту. З цих причин Gasum передала справу в арбітраж відповідно до договору поставки", – пояснили в компанії.

У листопаді 2022 року арбітражний суд ухвалив рішення у цій справі. Згідно з рішенням, Gasum не зобов'язана була здійснювати оплату ні в рублях, ні відповідно до запропонованого порядку оплати. Крім того, арбітражний суд зобов'язав Gasum і "Газпром експорт" продовжити двосторонні переговори за контрактом для вирішення ситуації, що склалася.

"Наразі переговори між Gasum і "Газпром експортом" завершено. Сторони не змогли розв'язати ситуацію протягом строку, визначеного арбітражним судом, і тому Gasum розірвав довгостроковий контракт на постачання природного газу з ТОВ "Газпром експорт" 22 травня 2023 року", – заявили в компанії.

"Газпром експорт" припинив постачання трубопровідного природного газу на адресу Gasum у травні 2022 року, і відтоді постачання трубопровідного природного газу з Росії не здійснювали. Розірвання стосується тільки контракту на постачання трубопровідного газу. Довгостроковий контракт на постачання СПГ, укладений Gasum із "Газпром експортом", залишається чинним.

Нагадаємо, попри санкції ЄС, російська нафта продовжує надходити до Європи через посередників у третіх країнах, особливо з Індії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.