Нідерланди спроможні першими надати F-16 Україні – радник Резнікова

Вівторок, 23 травня 2023, 09:58

Радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак допускає, що Нідерланди мають можливість першими надати Києву винищувачі F-16.

Його слова наводить видання Politico, повідомляє "Європейська правда".

За словами Сака, "Нідерланди перебувають у становищі, щоб стати першою країною", яка подарує винищувачі.

Наразі Нідерланди мають 24 винищувачі F-16, які є "оперативно придатними до розгортання" і "залишатимуться у використанні до середини 2024 року", цитує видання речника Міноборони Нідерландів. "Після цього вони будуть доступні для іншого призначення, наприклад, для продажу", – сказав він.

Нідерланди також мають ще 18 винищувачів F-16, "які більше не використовують в оперативних цілях" і які "також можуть бути використані за іншим призначенням". 12 з цих 18 літаків спочатку планувалося передати приватній компанії, але передачу відклали, зазначив речник. 

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра днями анонсував, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться "дуже скоро". 

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у травні заявляв, що Нідерландів розглядає можливість передачі Україні винищувачів F-16 та веде переговори зі своїми союзниками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: