Більшість у ЄС підтримує збільшення фонду, з якого допомагають Україні зброєю – Боррель

Вівторок, 23 травня 2023, 17:54

"Переважна більшість" держав-членів Європейського Союзу підтримують пропозицію збільшення Європейського фонду миру, який, зокрема, використовується і для військової допомоги Україні, на 3,5 мільярда євро.

Про це на брифінгу за підсумками засідання міністрів оборони держав ЄС у вівторок заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, передає кореспондент "Європейської правди".

"Переважна більшість держав-членів сказали, що підтримують збільшення фінансування Європейського фонду миру на ще 3,5 мільярда євро", – зазначив Боррель.

Він додав, що збільшення фонду дозволить забезпечити фінансування допомоги не лише Україні, а й іншим державам – між ними нові кошти розподілять приблизно порівну. "Нам потрібно брати до уваги потреби, які виникають і в інших частинах світу", – зауважив топ-дипломат ЄС.

Окремо Боррель зазначив, що згоди про виділення Україні чергового траншу з Європейського фонду миру в розмірі 500 мільйонів євро досягти поки не вдалось.

Орбан – Україні: "Хочете грошей – не вводьте санкції проти наших компаній"

"Ми ще обговорюємо це. І я сподіваюсь, що всі перешкоди на шляху схвалення цієї суми вдасться подолати до кінця тижня. Це обговорюється в технічних комітетах, та на сьогодні єдності немає", – пояснив голова дипломатії Євросоюзу.

Європейський фонд миру – це позабюджетний інструмент, загальний обсяг якого наразі становить майже 8 мільярдів євро. Із нього державам-членам ЄС компенсують частину військових витрат, які вони передають Україні. Загалом із фонду вже витрачено близько 4,6 мільярда євро на військову допомогу Україні.

Водночас завдяки Європейському фонду миру ЄС підтримує й багато інших країн, як-то Мозамбік, Грузія, Молдова, Малі, Сомалі, Нігер, Йорданія, Боснія і Герцеговина, Ліван і Мавританія.

В останні дні Угорщина заблокувала черговий транш у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру. Голова угорського МЗС Петер Сійярто дав зрозуміти, що все це відбувається виключно через внесення Україною угорського OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.