Лідер турецької антимігрантської партії підтримав опонента Ердогана у другому турі

Середа, 24 травня 2023, 13:11

Лідер антимігрантської Партії перемоги Туреччини підтримав у середу опозиційного кандидата в президенти Кемаля Киличдароглу, що потенційно посилить його позиції у спробі перемогти президента Ердогана у другому турі виборів у неділю.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Уміт Оздаг, голова націоналістичної Партії перемоги, яка отримала 2,2% підтримки на парламентських виборах 14 травня, закликав прихильників підтримати Киличдароглу у другому турі 28 травня.

Ердоган похизувався "особливими відносинами" з Путіним

"Ми вирішили підтримати пана Киличдароглу у другому турі президентських виборів", – заявив Оздаг на пресконференції в Анкарі разом з Киличдароглу.

Ця підтримка може стати противагою тій, яку Ердоган отримав у понеділок від Сінана Огана, кандидата в президенти від ультраправого альянсу на чолі з Партією перемоги.

Оган посів третє місце у першому турі виборів з 5,2% голосів, поступившись Ердогану з 49,5% і Киличдароглу з 44,9%.

Оздаг заявив, що його партія і Киличдароглу домовилися про план повернення мігрантів протягом року "відповідно до міжнародного права і прав людини".

Оздаг сказав, що провів аналогічні переговори з Партією справедливості і розвитку Ердогана, але вирішив не підтримувати його, оскільки плани його партії не передбачали репатріацію мігрантів.

Сильний результат Ердогана у першому турі виборів збентежив соціологів, які стверджували, що Киличдароглу лідирує в опитуваннях громадської думки.

Правляча коаліція Ердогана отримала більшість у парламенті, що дало чинному президенту ще одну перевагу на одних з найбільш важливих виборів в історії Туреччини. 

Ердоган заявив, що голос за нього у другому турі – це голос за стабільність.

Детально читайте у статті: Ердоган за крок до перемоги: як вибори у Туреччині вплинуть на політику щодо РФ та України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: