Ле Пен божиться, що російський кредит не впливав на діяльність її партії

Середа, 24 травня 2023, 17:20

Лідерка партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен відкинула звинувачення в тому, що кредит у 9,4 мільйона євро, який політсила оформила в російському банку у 2014 році, вплинув на її погляди чи діяльність.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Le Parisien, про це Ле Пен заявила в середу на слуханнях із питань іноземного втручання у Національних зборах Франції.

У 2014 році Марін Ле Пен отримала кредит у 9 мільйонів євро в "Першому чесько-російському банку". Згодом банк збанкрутував, а борг французьких ультраправих був через посередників викуплений російською державною компанією "Авиазапчасть" і виплачується досі.

Причина, з якої тоді ще "Національний фронт" узяв кредит у російському банку – провал на останніх виборах, у зв’язку з чим у партії виникли проблеми з фінансуванням, заявив колишній однопартієць Ле Пен Жан-Люк Шаффхаузер на слуханнях у травні.

Водночас він, як і сама лідерка французьких ультраправих, заперечує, що кредит призвів до будь-яких політичних зобов’язань перед Росією.

Ле Пен: перемога РФ у війні буде катастрофою, перемога України означатиме Третю світову

"Я підписую договір про кредит із банком, а не з Владіміром Путіним", – заявила вона на слуханнях.

"Понад те, якби я володіла цією інформацією, мене б це взагалі не хвилювало. Я не згадувала про існування цього кредиту Путіну, коли ми зустрічалися в 2017 році", – додала політикиня.

Слухання з питань іноземного втручання "Національне об’єднання" саме ініціювало наприкінці 2022 року, аби спробувати припинити звинувачення в тому, що вони є агентом російського впливу у Франції.

Як відомо, Марін Ле Пен з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну дещо знизила градус проросійськості у своїй риториці, але продовжує виступати проти надання Києву військової допомоги й називає анексію Криму законною.

Читайте також: Друг не на словах: як Марін Ле Пен відмовилася від Путіна, але продовжує йому допомагати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: