Польща готується заборонити транзит для фур із російськими й білоруськими номерами

П'ятниця, 26 травня 2023, 17:54

Міністерство внутрішніх справ Польщі підготувало постанову про заборону руху ваговозів через прикордонні переходи з Білоруссю для транспортних засобів з Білорусі та Росії.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на портал Money.pl.

У проєкті пропонується заборонити прикордонний рух для вантажних автомобілів, сідельних тягачів, причепів і напівпричепів, та сідельних транспортних засобів, зареєстрованих на території Республіки Білорусь або Російської Федерації, "до особливого розпорядження".

Очікується, що після схвалення польським урядом документ набуде чинності на наступний день після опублікування.

Причиною такого кроку МВС Польщі називає "раптовий, кризовий характер подій". Але раніше Кабінет міністрів Росії заявив, що опрацьовує питання про заборону проїзду польських фур через територію РФ.

Польща анонсувала санкції проти Мінська через вирок одному з лідерів Спілки поляків Білорусі

Наразі єдиним пунктом перетину кордону з Білоруссю, який обслуговує вантажні перевезення, є Корощин. Решта були тимчасово закриті після того, як білоруський суд засудив до восьми років ув’язнення співголову Спілки поляків Білорусі Анджея Почобута.

Через обмеження, запроваджені білоруською стороною, польські перевізники не можуть користуватися прикордонними переходами на ділянці білоруського кордону з Литвою та Латвією. Їхні транспортні засоби розмитнюються лише на прикордонному пункті пропуску в Корощині.

Що стосується Росії, то вона вже застосовує утиски до польських водіїв і перевізників, стверджує голова Асоціації міжнародних автомобільних перевізників Польщі Ян Бучек. "Тому ми вже звикли до цього і підготувалися. Багато перевізників вже відмовилися від поїздок на схід", – пояснює він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: