Партія прем’єра Іспанії зазнала важких втрат на регіональних та муніципальних виборах

Понеділок, 29 травня 2023, 09:40

Соціалістична робітнича партія (PSOE) прем'єр-міністра Педро Санчеса зазнала важких втрат на місцевих виборах в Іспанії: консервативна Народна партія (PP) взяла під контроль низку ключових мерій і регіонів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у публікації Politico.

Вибори відбулися напередодні в 12 з 17 регіональних парламентів та в муніципалітетах по всій країні. Їх розглядають як "лакмус" за кілька місяців до парламентських виборів, що пройдуть наприкінці року.

За результатами голосування Народна партія отримала контроль над регіонами Арагон, Валенсія та Балеарські острови, де раніше керували соціалісти. У той самий час для управління цими регіонами "народникам" знадобиться підтримка інших партій, ймовірно, ультраправої Vox. Народна партія також здобула абсолютну більшість у провінції Ла-Ріоха.

На муніципальних виборах Народна партія здобула значну перемогу в контрольованій соціалістами Севільї та перемогла у Валенсії.

В Іспанії відбуваються місцеві вибори напередодні важливих національних наприкінці року

Як і очікувалося, найбільш переконливий результат консерватори отримали в автономії Мадриді, де їхня лідерка, лібертаріанська популістка Ізабель Діас Аюсо, збільшила свою частку місць і забезпечила собі більшість. 

Народна партія також ще більше зміцнила контроль над мерією Мадрида, отримавши там абсолютну більшість.

У Мадриді та інших містах Іспанії Народна партія скористалася падінням популярності правоцентристської партії "Громадяни". Ліворадикальна партія "Можемо!" також зазнала значних втрат, в тому числі втратила всіх своїх десятьох представників у мадридському регіональному парламенті.

Оскільки Народна партія отримала на 750 тисяч голосів більше, ніж соціалісти, її загальний результат розглядають як значне підвищення шансів лідера консерваторів Альберто Нуньєса Фейхоо на перемогу на парламентських виборах, які мають відбутися до кінця року. 

Однак результати також підкреслюють залежність його партії від ультраправої Vox у формуванні уряду, оскільки серед основних іспанських партій у неї немає інших потенційних партнерів. 

Ультраправі подвоїли свої голоси порівняно з муніципальними виборами 2019 року і тепер представлені в усіх регіональних парламентах країни.

Очікують, що загальні вибори в Іспанії відбудуться найпізніше у грудні.

За даними травневого опитування, партія прем'єр-міністра Педро Санчеса набирає 29,1% голосів на загальних виборах. За соціалістами йде Народна партія з 27,2%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: