Підтримка партії прем’єра Іспанії дещо знизилась, але вона все ще лідирує перед виборами

Середа, 17 травня 2023, 17:24

Керівна Соціалістична робітнича партія Іспанії переможе на загальних виборах з невеликим відривом від основної опозиційної сили.

Про це свідчать результати опитування, проведеного державним Центром соціологічних досліджень (CIS) в перший тиждень травня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Очікується, що загальні вибори відбудуться найпізніше в грудні, а місцеві та регіональні голосування 28 травня допоможуть оцінити рівень підтримки кожної партії.

Опитування показало, що партія прем'єр-міністра Педро Санчеса набирає 29,1% голосів на загальних виборах, що на 1,3 відсоткових пункта менше, ніж у попередньому місяці.

За соціалістами йде консервативна Народна партія з 27,2%, що на 1,1 відсоткових пункта більше, ніж у квітні.

Sumar, новостворений альянс прогресивних партій на чолі з міністром праці Йоландою Діас, отримав підтримку 12,1% з приблизно 4 000 осіб, опитаних CIS.

Це був лише другий раз, коли партія Sumar з'явилася в опитуванні CIS після того, як минулого місяця вона набрала 10,6% голосів виборців, які мають намір голосувати.

Результат Sumar майже вдвічі перевищив результат лівої партії Podemos, молодшого партнера в коаліційному уряді. Залишається незрозумілим, чи об'єднають Podemos і Sumar свої зусилля на виборах, чи підуть на них окремо.

Ультраправа партія Vox опустилася на четверте місце, отримавши 10,6% замість 11,1% у квітні.

Раніше міністерка з європейських питань уряду Швеції Джессіка Росвалл закликала Іспанію, яка головуватиме в Раді Європейського Союзу в другій половині 2023 року, приділяти особливу увагу викликам у зв’язку з війною в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: