Естонія не буде поступатись Росії у зв’язку з майбутнім головуванням в ОБСЄ

Понеділок, 29 травня 2023, 18:24

Естонія не має наміру поступатись Росії, яка виступає проти наміченого на наступний рік головування Естонії в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Про це заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна, передає "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Ми не відмовимося від своєї можливості бути головою через те, що Росія може диктувати, хто їм підходить", – сказав Тсахкна .

За його словами, Естонія вже подавала свою кандидатуру на посаду голови ОБСЄ 2021 року, проте Росія і Білорусь скористалися можливістю заблокувати головування Естонії, оскільки згідно з внутрішніми правилами ОБСЄ для затвердження кандидатури нового голови необхідний консенсус.

"Але Росія також блокує роботу всіляких інших міжнародних організацій, щоб створити собі важелі впливу. І точно так само в ОБСЄ питання не тільки в тому, чи буде Естонія головувати наступного року, а й у тому, що Росія заблокувала ухвалення нового бюджету організації. Саме тому сьогодні ОБСЄ працює на основі бюджету минулих років, який перерозподіляється щомісяця", – пояснив Тсахкна.

Міністр неодноразово наголосив, що Естонія не піддасться тиску агресора. "Звичайно, ми не згодні шукати кандидата, який відповідав би умовам Росії. Це принципова позиція не тільки тому, що Естонія – дуже хороша головуюча країна, а й тому, що ми не можемо допустити такої культури в міжнародній організації, де країна-агресор і країна, яка здійснює геноцид і депортує дітей, починає диктувати в дуже важливій організації, хто, яка країна і на яких умовах їх влаштує", – сказав міністр.

"[Москва хоче] заблокувати цю діяльність, яка б боролася і давала оцінку агресії Росії. Це абсолютно зрозуміло, але це неприйнятно, і ми не піддамося цьому тиску", – заявив він.

За словами Тсхакни, він також обговорив це питання з міністрами закордонних справ інших європейських країн, де ясно висловив думку, що Естонія не піддасться шантажу, і також отримав підтримку від усіх партнерів.

"Усі розуміють, що питання не в Естонії, а в поведінці Росії. Подивимося, що буде далі. До наступного року ще є час, і обговорення тривають", – сказав Тсахкна.

Раніше глава МЗС Фінляндії заявляв, що Організації з безпеки і співробітництва в Європі загрожує криза і руйнування через небажання Росії та Білорусі схвалити головування Естонії у 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: