Боррель розповів, які уроки з війни РФ проти України має винести ЄС для військової готовності 

Вівторок, 30 травня 2023, 09:34

Перший рік війни Росії проти України продемонстрував значущість професійності та інноваційності військових, але також і те, що війна високої інтенсивності неминуче потребує більших запасів боєкомплекту та зброї. 

Таку думку висловив головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель у своєму блозі про те, які висновки варто зробити західним союзникам у власному плануванні для готовності до потенційних майбутніх конфліктів, повідомляє "Європейська правда".

Боррель зазначив, що дискусія про те, як потрібно вдосконалюватися та змінюватися, вже почалася, і він як очільник Європейського оборонного агентства вже поділився з міністрами оборони країн ЄС першими міркуваннями на цю тему. 

"Очевидно, що недостатньо лише збільшити наші витрати на оборону – передусім ми маємо нарощувати ресурси більш скоординовано, і між країнами-членами, і у співпраці з НАТО", – зауважив Боррель. 

Найважливішим уроком з війни він називає вражаючу здатність українських військових адаптовуватися і ефективно протидіяти кількісно сильнішому противнику завдяки мотивації, винахідливості та підготовці, тоді як чисельна перевага російської армії часто нівелювалася незлагодженими діями підрозділів. 

Боррель відзначає, що у цьому контексті вкрай важлива професійна підготовка офіцерського складу, оскільки координація та злагодженість залежить від них. 

"Нам потрібно далі інвестувати в існуючі та нові спроможності, щоб мати систему командування, яка дозволяє швидко оцінювати ситуацію та реагувати на неї", – пише дипломат. 

Він відзначає, що війна довела важливість радіоелектронної боротьби, наземних високоточних систем для ведення вогню, сучасних систем протиповітряної оборони.

"Ми зрозуміли з цієї війни, що високоінтенсивні й затяжні операції означають вкрай високі показники втрати обладнання, тож нам потрібно мати великі запаси. У нещодавньому минулому ми, європейці, часто орієнтувалися на те, щоб мати невеликий обсяг обладнання, але найкращої можливої якості. Хоча, безперечно, ми маємо бути технологічно передовими, потрібно подумати, як балансувати якість і кількість", – зазначає Боррель.

Крім того, додає він, війна вкотре підтвердила важливість добре налагодженої логістики, як і стійкої та готової до реагування промислово-технічної бази. 

"Така база має допомогти підвищити готовність європейських армій та виробляти зброю, яку країни-члени зможуть використовувати разом і яка буде сумісною зі стандартами НАТО. Нам потрібно більше інновацій у ВПК та у військові спроможності… Направду, зараз нашій оборонній індустрії не вистачає "критичної маси" і здатності реагувати, що обмежує нашу здатність наростити виробництво", – констатує Боррель. 

Він нагадав, що при Європейському оборонному агентстві вже діє інноваційний хаб і дискусії на цю тему почалися.

Раніше Боррель повідомив, що з початку року ЄС надав Україні 220 тисяч артилерійських снарядів.

Читайте також на цю тему: Європа готує снаряди: як ЄС планує підтримати контрнаступ України та посилити себе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: