Число нових громадян Німеччини досягло 20-річного максимуму завдяки натуралізації сирійців

Вівторок, 30 травня 2023, 19:50

Минулого року в Німеччині на 28% зросла кількість людей, які отримали її громадянство, причому вихідці з Сирії становили понад чверть натуралізованих.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

За попередніми даними, у 2022 році німецьке громадянство отримали близько 168 500 осіб, повідомило Федеральне статистичне управління. Це найвищий показник з 2002 року.

З них 48 300 – або 29% – були громадянами Сирії. Це більш ніж удвічі перевищує показник попереднього року і в сім разів більше, ніж у 2020 році, оскільки все більше людей, які мігрували до Німеччини в період між 2014 і 2016 роками, відповідають вимогам для отримання громадянства.

Серед них – знання німецької мови на робочому рівні та докази того, що вони можуть забезпечити себе фінансово.

В принципі, існує вимога, що люди повинні прожити в Німеччині щонайменше вісім років, хоча це не стосується подружжя та дітей. Ця вимога може бути скорочена до шести років для людей, які демонструють "особливі інтеграційні досягнення", такі як дуже добре знання мови, професійні досягнення або громадянська активність. Минулого року було 23 100 таких "дострокових" натуралізацій, що майже вдвічі більше, ніж у 2021 році, і 60% з них – сирійці.

Громадяни Туреччини були другою за чисельністю групою людей, які отримали німецьке громадянство в минулому році – 14 200 осіб, що на 16% більше, ніж у 2021 році.

Статистичне відомство повідомило, що 5 600 українців отримали німецьке громадянство минулого року, що майже втричі більше, ніж у попередньому році. Вони провели в Німеччині в середньому 13,3 року, порівняно з 6,4 року для їхніх сирійських колег.

Соціал-ліберальний уряд Німеччини планує пом'якшити правила отримання громадянства, скоротивши до п'яти років з восьми кількість років, які люди повинні прожити в країні перед отриманням німецького паспорта. Люди з "особливими інтеграційними досягненнями" матимуть право на отримання громадянства через три роки.

Уряд також планує скасувати обмеження на подвійне громадянство. Зараз більшість людей з країн, які не є членами Європейського Союзу та Швейцарії, повинні відмовитися від свого попереднього громадянства, коли вони отримують німецький паспорт.

Консервативні та ультраправі опозиційні партії виступили проти цих планів. Поки що не зрозуміло, коли парламент розгляне їх.

Як повідомлялося, міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер висловилася за курс на обмеження кількості шукачів притулку, яких приймає Євросоюз. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: