Стефанішина: Україні потрібний чіткий сигнал про вступ до НАТО на саміті у Вільнюсі

Вівторок, 30 травня 2023, 20:00

Україна активізує зусилля задля отримання гарантії вступу до Північноатлантичного Альянсу перед самітом у Вільнюсі, намагаючись змінити позицію держав, які ставляться до питання членства більш обережно.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Politico.

Як підкреслила в інтерв’ю виданню віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Вільнюський саміт Альянсу "має дати чіткий сигнал, що політично Україна запрошена до вступу в НАТО".

"Нам потрібна єдина прихильність усіх країн-членів", – наголосила вона, додавши, що для українців було б "абсолютно неприйнятним" подальше перебування "на тому ж місці, де ми перебуваємо зараз" у питанні руху до Альянсу.

"Для мене як віцепрем'єр-міністерки дуже важливо, щоб наступного дня після Вільнюса у мене були люди в штаб-квартирі, з якими можна було б сісти і попрацювати над умовами (членства – ред.)", – додала віцепрем’єрка.

Україна готує два пакети для обговорення на саміті НАТО у Вільнюсі

Очікується, що порядок денний майбутнього саміту НАТО обговорюватимуть міністри закордонних справ на зустрічі в Осло, що триватиме протягом середи й четверга.

До цього для задоволення євроатлантичних прагнень Києва були висунуті різні ідеї – від ухвалення окремої декларації та надання гарантій безпеки за "ізраїльською" моделлю до створення нової Ради Україна-НАТО.

Також, як очікується, на порядку денному буде розширення Комплексного пакета допомоги Києву, спрямованого на те, щоб допомогти українським Збройним Силам відійти від доктрин, озброєння і стандартів радянських часів.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг укотре виключив можливість надання Україні членства в НАТО під час повномасштабної війни з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: