У Литві закликали притягнути до відповідальності пропагандистів Соловйова і Красовського

Середа, 31 травня 2023, 14:33

До генпрокурорки Литви Ніди Грунскене звернулися з проханням розпочати розслідування за фактом можливого вчинення воєнних злочинів і закликів вчиняти злочини проти людяності російськими пропагандистами Владіміром Соловйовим і Антоном Красовським.

Із відповідним закликом до генпрокурорки звернувся голова парламентського Комітету з нацбезпеки і оборони Лаурінас Кащюнас, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Delfi.

"Їхні регулярні дії у вигляді публічного заклику та спонукань до дій у війні проти України та її мешканців осіб, що представляють РФ, включно з, але не обмежуючись, членами офіційних збройних сил і всього командування, а також угрупованнями різних найманців. Заклики до замаху на життя, жорстокої поведінки, тортур; приниження людської гідності, а також заклики до вбивств осіб, які охороняються законом про міжнародне гуманітарне право під час агресії на території України", – зазначив депутат.

У заяві він вказав і на публічні заяви Соловйова та Красовського, які закликали до жорстокої поведінки з українцями, до нападу Росії на країни Балтії, поширювали іншого роду пропаганду.

"Увесь наданий їм ефір заповнений виключно темами війни, ненависті, агресії та закликами до вбивства, тому їхня діяльність щоденна, безперервна впродовж усієї агресії на території України. Тому можна вважати, що це невипадково. Діяльність довгострокова, систематична і навмисна. Дії Соловйова зумовлені також корисливими спонуканнями, оскільки Соловйов, окрім іншого, працює на державному каналі "Россия 1", який, як можна зробити висновок, фінансується урядом", – зауважив Кащюнас.

Він пояснив, що, згідно зі 100 і 101 ст. КК ЛР, за такі злочини передбачено позбавлення волі на строк 5-20 років або довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, напередодні Литва додала до списку небажаних осіб 15 співробітників правоохоронної та судової системи Російської Федерації, відповідальних за переслідування російського опозиційного політика Владіміра Кара-Мурзи.

Читайте також: Як російська пропаганда змогла обдурити авторитетних науковців та експертів Європи

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: