Україністи вийшли з профспілки університетів Британії через скандальну резолюцію про війну

Середа, 31 травня 2023, 20:23

Члени профспілки працівників університетів і коледжів Великої Британії (UCU), які є експертами з питань України, вийшли з неї та засудили позицію профспілки щодо України.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", ідеться у відкритому листі україністів, які представляють Університетський коледж Лондона.

Члени профспілки в листі засудили резолюцію, ухвалену на нещодавньому з’їзді UCU, яку називають "ганебною" і такою, що "ґрунтується на глибокому і навмисному викривленні війни Росії проти України".

"Вона відволікає увагу від єдиного винуватця – Росії – на НАТО, просуваючи дискредитоване поняття "проксі-війни", – вважають підписанти листа.

"Нам як експертам із питань України, Росії та Східної Європи, особливо важко поєднати наш професійний досвід і нашу совість з членством у профспілці, дотримуючись позиції, ухваленої на її з’їзді", – додали вони.

Усього про вихід із профспілки працівників університетів і коледжів Британії вийшли майже три десятки науковців-україністів.

Нагадаємо, на вихідних UCU, яка об’єднує понад 120 тисяч британських освітян, підтримала резолюцію із закликом припинити військову допомогу Україні та "зупинити розширення НАТО".

Резолюція стверджує, що в Україні триває війна "російського та американського імперіалізму", а президент Володимир Зеленський хоче перетворити Київ на "озброєний, неліберальний форпост американського імперіалізму".

Зазначимо, що "антивоєнна" резолюція була ухвалена з незначною перевагою у 130 голосів проти 121, ще 37 делегатів на з’їзді утримались під час голосування.

Її публічно просувала організація Stop the War, яка у 2014 році фактично підтримала анексію Росією Криму. А колишній голова і нинішній віцепрезидент STW Ендрю Мюррей у 2018 році потрапив до списку осіб нон грата в Україні як особа, що "належить до глобальної пропагандистської мережі Путіна, просуває російську брехню, зокрема щодо Криму та війни на Донбасі".

Читайте також: За Кремль і за мир. Чому західні експерти та науковці досі часто підтримують ідеї РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: