Делегація "Венеційки" прибула в Україну, зустрілась із головою парламенту

Четвер, 4 травня 2023, 19:32

Делегація Комісії Ради Європи "За демократію через право", відомої як Венеційська комісія, на чолі з головою Клер Базі Мазолі в четвер прибула до України та вже зустрілась із головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

Про це Стефанчук повідомив у Facebook, пише "Європейська правда"

За словами голови парламенту, під час розмови з делегацією "Венеційки" він зосередився на питаннях забезпечення прав національних меншин, добору кандидатів на посаду суддів Конституційного Суду й удосконалення антиолігархічного законодавства.

"Наголосив, що висновки Венеційської комісії допомагають покращити українське законодавство та наблизити його до стандартів ЄС", – додав Стефанчук, зазначивши, що цим "Україна демонструє високу повагу і довіру до міжнародних інституцій".

"Майже готові" до переговорів про вступ: що показала оцінка України за 7 критеріями ЄС

Напередодні віцепрем’єрка Ольга Стефанішина повідомляла, що делегація Венеційської комісії обговорить із владою реформу Конституційного Суду, після чого надасть висновки щодо вже наявного законопроєкту.

У листопаді 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про реформу Конституційного Суду, який не відповідав рекомендаціям "Венеційки". Склад і порядок ухвалення рішень Дорадчої групи експертів (ДГЕ), яка мала здійснювати добір кандидатів до КС, зберігав політичний контроль за процесом.

У результаті шанси на призначення суддею КС матимуть лише ті кандидати, які отримали підтримку двох політично ангажованих членів Дорадчої групи експертів.

Для вирішення ситуації у парламенті зареєстрували законопроєкт №9225, який нібито має вирішити проблему, але насправді ще більшою мірою політизує процедуру відбору суддів Конституційного Суду.

Більше про це читайте тут: Майстер-клас шантажу Європи: як Київ переконує партнерів закривати очі на зрив реформ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: