Швеція засудила страту свого громадянина в Ірані

Субота, 6 травня 2023, 12:04

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом засудив у суботу страту шведсько-іранського дисидента Хабіба Чааба, якого влада Ірану засудила за "тероризм".

Про це повідомляє "Європейська правда".

У своєму Twitter голова шведського МЗС наголосив, що смертна кара є негуманним і незворотнім покаранням, і "Швеція, як і інші країни ЄС, засуджує її застосування за будь-яких обставин".

"Після того, як Хабіб Чааб був засуджений до смертної кари, шведський уряд порушив це питання з високопоставленими представниками Ірану і зажадав, щоб вирок не був приведений у виконання", – зазначив Біллстрьом.

Він додав, що особисто обговорював засудження Чааба з міністром закордонних справ Ірану.

Як вказує AFP, іранський громадянин Хабіб Чааб зник у жовтні 2020 року після візиту до Туреччини. Пізніше з’ясувалось, що він перебуває затриманий в Ірані. Хоча в Чааба є і шведське громадянство, іранська влада подвійне громадянство не визнає.

Чааба в Ірані засудили через нібито причетність до повстанського угруповання "Харакат ан-Нідаль", яке з 2005 року начебто організовувало теракти за сприяння спецслужб Швеції та Ізраїлю. У грудні 2022-го йому винесли смертний вирок, а в березні Верховний суд Ірану його підтвердив.

У 2022 році кількість страт в Ірані, за даними неурядових організацій, зросла на 75%, і кількість страчених людей сягнула щонайменше 582.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: