Польща відмовилась брати участь у механізмі ЄС з розподілу мігрантів

Четвер, 1 червня 2023, 10:19

Польський уряд не співпрацюватиме з механізмом примусового розподілу мігрантів, який запропонувало шведське головування у Раді ЄС.

Про це у середу оголосило МЗС Польщі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TVP Info.

Стокгольм підтримав пропозицію Єврокомісії щодо реформи міграційної системи та системи надання притулку, включно з розподілом 120 тисяч мігрантів на рік або еквівалентом у 22 тисячі євро за мігранта, які мають виплачувати країни, які відмовляються приймати новоприбулих.

Брюссель повернувся до ідеї примусового розселення мігрантів, ряд країн проти

"Не буде згоди Польщі на схему примусового переселення, систему, яка вже довела свою абсолютну неефективність і шкоду", – заявив заступник міністра закордонних справ Шимон Шинковський вель Сенк.

"Час зосередитися на елементарних проблемах та ефективних інструментах, а не на псевдозасобах", – додав він.

Заступник міністра зауважив, що Польща ефективно впоралася з найбільшою міграційною кризою після Другої світової війни, маючи на увазі хвилю біженців після початку російського вторгнення в Україну. Країна прийняла 2 мільйони біженців з України, а понад 10 мільйонів перетнули польсько-український кордон з 24 лютого 2022 року, зазначив Шинковський вель Сенк.

Міграційна реформа та надання притулку обговорювали під час зустрічі послів країн ЄС, що відбулася в середу. Відправною точкою стала пропозиція Єврокомісії, яку, за словами постійного представника Польщі Анджея Садося, Польща рішуче відкидає.

Як повідомляє PAP, Садось заявив на зустрічі, що запропонована система не забезпечує достатніх заходів солідарності. Варшава також виступає проти варіанту фінансового внеску замість прийому мігрантів, який Садось назвав "покаранням" за відмову підкоритися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: