У Литві визнали неконституційним закон, ухвалений для стримування навали мігрантів із Білорусі

Середа, 7 червня 2023, 16:01

Конституційний суд Литви в середу визнав неконституційним закон 2021 року, який дозволяє владі утримувати мігрантів під вартою в центрах утримання – його ухвалили на тлі спричиненої Білоруссю міграційної кризи.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в рішенні суду.

Суд ЄС розкритикував Литву через закон у відповідь на міграційну кризу Лукашенка

Литва у серпні 2021 року ухвалила закон, який передбачав автоматичне затримання будь-кого, хто незаконно перетинав кордон країни, а також відмовляв їм у праві на отримання політичного притулку.

Закон оскаржив громадянин Іраку, якого шість місяців тримали у центрі для мігрантів, після чого він подав до суду і програв усі попередні інстанції.

У своєму рішенні Конституційний суд Литви зазначив, що парламент мав право узаконити затримання мігрантів з огляду на надзвичайну ситуацію, але заборона розгляду їхніх справ в індивідуальному порядку та оскарження відмови в притулку в суді суперечить Основному закону.

Сейм Литви узаконив політику розвороту нелегальних мігрантів

"Хоча законодавець і переслідував легітимні цілі, а тому мав право встановити правову норму, що обмежує свободу особи, у цьому випадку він не дотримався вимоги Конституції не обмежувати права особи більше, ніж це необхідно для досягнення легітимної мети", – констатував суд.

Міграційна криза на східних кордонах ЄС розпочалася улітку 2021 року й була викликана рішенням Лукашенка не стримувати, а подекуди і сприяти притоку мігрантів із країн Близького Сходу на кордони з Польщею, Литвою і Латвією.

Литва встановила 4-метровий паркан вздовж свого 690-кілометрового кордону з Білоруссю. За словами прикордонної служби Литви, цього року майже 900 мігрантів перетнули кордон і їх вислали. Багато хто потрапив у країну після того, як перерізав огорожу на кордоні.

У квітні цього року Литва вирішила подати позов проти Білорусі до Суду ООН через шантаж мігрантами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: