Європарламент і Суд ЄС проти скорочення своїх зарплат для економії бюджету

Середа, 7 червня 2023, 17:16

Інституції Європейського Союзу виступили проти планів Європейської комісії скоротити їхній бюджет на тлі високої інфляції за рахунок скорочення заробітних плат.

Про це стало відомо виданню Politico, пише "Європейська правда".

У листуванні з органами ЄС єврокомісар із питань бюджету Йоганнес Ган запропонував Європейському парламенту скоротити плани витрат на 2024 рік приблизно на 28 мільйонів євро, а Суду Євросоюзу – майже на шість мільйонів євро.

Ще у травні Ган попередив Європарламент, що він незабаром перевищить ліміт витрат, який вимагає від інституцій ЄС утримувати викликане інфляцією збільшення бюджету, не пов'язане із зарплатами, на рівні менше 2% на рік.

У Європарламенті, однак, стверджують, що зростання витрат насправді перебуває якраз у межах ліміту вперше в його історії, а розрахунки Єврокомісії відрізняються тому, що вона врахувала індексацію зарплат, чого раніше не робила.

Аналогічні застереження Єврокомісії висловив і Суд ЄС. Його голова Коен Ленартс заявив, що рішення Єврокомісії зарахувати винагороду й доплати суддям як витрати, не пов'язані з заробітною платою, "створює серйозну проблему для нашої інституції".

"Якщо проєкт бюджету Єврокомісії буде схвалений зі зменшеною сумою витрат на енергоносії, Суд ризикує бути нездатним виконати свої зобов'язання, пов'язані з енергоспоживанням, наступного року", – стверджує він.

Проєкт річного бюджету єврокомісар Ган має представити в середу увечері. Зазвичай Рада ЄС і Європарламент схвалюють його восени.

Читайте також: Що таке структурні фонди ЄС та що про них потрібно знати українцям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.