У Британії почастішали крадіжки сільськогосподарської техніки – поліція каже, її продають РФ

Четвер, 8 червня 2023, 15:36

Повномасштабна війна в Україні спричинила хвилю злочинності в сільській місцевості Великої Британії – зловмисники викрадають сільськогосподарську техніку, яку, як вважають правоохоронці, відправляють до Росії.

Про це йдеться в матеріалі The Telegraph, пише "Європейська правда".

Як стверджує британська поліція, через те, що Москва потрапила під санкції Заходу після незаконного вторгнення в Україну, утворився чорний ринок сільськогосподарської техніки, яку збувають у РФ.

Санкції вплинули й на сільськогосподарську техніку: такі її виробники, як John Deere та Lely, припинили постачання до Росії та Білорусі. Її, як вважають у британській поліції, Москва може отримувати на чорному ринку, де збувають крадені товари.

"На мою професійну думку, війна в Україні та санкції, накладені на Росію, без сумніву, впливають на рівень злочинності у сільській місцевості Британії. Щоразу, коли країна не може імпортувати техніку та обладнання, чорний ринок буде процвітати", – зазначив Супт Енді Хаддлстон, голова підрозділу по боротьбі зі злочинністю в сільській місцевості поліції Британії.

Спершу зловмисники викрадали техніку в землеробських районах на сході Англії, але тепер такі випадки почастішали й на півночі країни, а також у Шотландії. Статистика свідчить, що злочинність у сільській місцевості Британії цього року зросла на понад 300%.

Найчастіше викрадали дорогу техніку – як-то екскаватори й портативні GPS-пристрої для картографування полів і підвищення ефективності посіву.

"Зазвичай, за нашими оцінками, щомісяця по всій країні викрадають близько 70 дорогих сільськогосподарських транспортних засобів, але в березні ми зафіксували викрадення 180 одиниць", – каже Хаддлстон.

Зазначимо, що раніше стало відомо про активне вивезення Росією українського зерна з окупованих територій, з якого, за оцінками, вона могла виручити до 600 мільйонів доларів у 2022 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.