В ООН заявили, що допомагають Україні долати наслідки підриву Каховської ГЕС з першого дня

Четвер, 8 червня 2023, 15:41

Гуманітарні місії ООН почали допомагати постраждалим регіонам України від підриву Каховської ГЕС із першого дня.

Як пише "Європейська правда", про це у коментарі Укрінформу заявив речник Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГП) Савіано Абреу.

"З 6 червня, коли сталося знищення (Каховської ГЕС), у нас там вже були операції, тому ми з першого дня почали надавати постраждалим від цієї нової катастрофи підтримку", – зазначив він.

За словами Абреу, з 6 червня 18 тисяч людей, які постраждали від стихійного лиха, отримали харчування завдяки ООН. УКГП передало 100 тисяч пляшок із водою, гігієнічні набори для центрів для біженців, 10 тисяч очисних таблеток з Миколаєва до Херсона, а також надало пряму грошову допомогу для 3 500 людей, які постраждали від затоплення.

Абреу відзначив, що на місці людям надається психологічна підтримка і працюють бригади із супроводом психологів на вокзалах.

Речник також повідомив, що п'ять представників агентств ООН вчора були в Херсоні для співпраці з місцевою владою із визначення потреб підтримки.

"Уряд України попросив нашої підтримки і поїхати туди (на окуповану територію – ред.). Ми збираємося переконатися, що зможемо це зробити, але, як вам відомо, РФ блокувала нам допуск", – підкреслив Абреу.

Президент Володимир Зеленський напередодні заявив, що шокований реакцією ООН і Червоного Хреста на підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

Зеленський підкреслив, що попри те, що трагедія сталася у ніч на 6 червня, ані ООН, ані Червоного Хреста "там немає", хоча вони "мають першими рятувати життя", оскільки саме для цього й були створені ці структури.

Глава МЗС Дмитро Кулеба у свою чергу висловив очікування, що після проведеної роботи з представниками ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста члени цих організацій будуть розгорнуті у зоні лиха після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: