Україна звернулась до ЄСПЛ через підрив Росією Каховської ГЕС

Четвер, 8 червня 2023, 17:59

Державна компанія "Укргідроенерго", яка управляла Каховського гідроелектростанцією, звернулась до Європейського суду з прав людини у зв’язку з руйнуванням станції в межах раніше поданого позову проти Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", в четвер поінформувала пресслужба "Укргідроенерго".

Підрив Каховської ГЕС буде важливим епізодом у справах проти РФ – агент України

Для якнайшвидшого захисту порушених прав та інтересів компанія просить ЄСПЛ про першочерговий розгляд відповідної справи "у зв’язку з терористичними діями Росії".

"Організований підрив греблі, що є об’єктом критично важливої соціальної інфраструктури, порушує Женевську конвенцію, зокрема, Перший додатковий протокол до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року, який встановив перелік об’єктів, які не можуть бути об’єктами нападу", – зазначають там.

Також в "Укргідроенерго" наголошують, що підрив Росією Каховської ГЕС грубо порушує правила ведення війни, створює ризик для життя цивільних і призвів до, за попередньою оцінкою, незворотного пошкодження майна компанії.

Восени 2022 року Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду позов "Укргідроенерго" проти Росії Ukrgidroenergo, PAT v. Russia про компенсацію збитків, завданих у результаті неспровокованої воєнної агресії проти України.

Як відомо, Росію вигнали з Ради Європи у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення в Україну, після чого вона оголосила, що не виконуватиме рішення Європейського суду з прав людини. Водночас позиція ЄСПЛ полягає в тому, що РФ зобов'язана дотримуватись рішень у справах, узятих до розгляду до її виходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: