Німеччина може утилізувати до 200 мільйонів доз невикористаних COVID-вакцин

Вівторок, 11 липня 2023, 19:59

Міністерство охорони здоров’я країни підтвердило утилізацію 83 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу на загальну суму 1,6 мільярда євро – подібна доля може спіткати ще 120 мільйонів доз, які перебувають на складах.

Про це йдеться у відповіді МОЗ Німеччини на запит Politico, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з даними відомства, Німеччина утилізувала 54 мільйони доз вакцини проти COVID-19 до кінця 2022 року і ще 29 мільйонів – у першому кварталі 2023 року. Та реальні дані можуть бути більшими, бо німецьке МОЗ не надало інформацію про другий квартал 2023 року.

Регулятор ЄС планує запровадити щорічні щеплення від COVID

Крім того, федеральні землі й медичні заклади не зобов'язані звітувати про утилізацію вакцин, а отже, їхній загальний обсяг "не може бути оцінений кількісно".

Як зазначає Politico, на складах у Німеччині залишаються ще 120 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу, водночас кількість людей, які отримують щеплення, різко скоротилася: за тиждень до 5 червня в Німеччині ввели лише 268 доз вакцини.

Хоча рівень COVID-вакцинації, ймовірно, зросте восени, це навряд чи зменшить кількість невикористаних 120 мільйонів доз вакцин. У 83-мільйонній Німеччині за весь час пандемії було зроблено 192 мільйони щеплень.

За підрахунками Politico, загальна вартість невикористаних вакцин у Німеччині може становити приблизно 4 мільярди євро.

Раніше цього року про утилізацію мільйон доз вакцин проти COVID оголошували й інші європейські держави, наприклад Болгарія та Швейцарія. При цьому на тлі спаду захворюваності на коронавірус вони переглянули контракти на постачання вакцин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: