У Брюсселі оголосили вердикт у справі про масштабний теракт 2016 року

Вівторок, 25 липня 2023, 21:07

Присяжні у Брюсселі у вівторок оголосили свій вердикт у справі про терористичну атаку в місті у 2016 році, в результаті якої 32 людини загинули і понад три сотні зазнали поранень через вибухи в метро й аеропорту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTBF.

Загалом присяжні визнали шістьох із десяти фігурантів справи винними у вбивстві людей під час терактів 2016 року. Серед них і Салах Абдеслам, що вже відбуває довічне ув'язнення у Франції за причетність до терористичної атаки 2015 року в Парижі.

Також на лаві підсудних опинився Мохамед Абріні – друг дитинства Абдеслама і уродженець Брюсселя, який пішов з аеропорту після того, як його вибухівка не спрацювала. Він був одним із трьох підозрюваних, яких зафіксували камери спостереження.

Ще двох фігурантів присяжні не визнали винними у вбивствах із терористичних мотивів, водночас підтвердивши їхню вину в причетності в терористичній організації.

Вердикт оголосили у спеціально побудованому суді з високим рівнем безпеки в колишній європейській штаб-квартирі НАТО на околиці Брюсселя. На засіданні були присутні близько десятка членів сімей загиблих, більшість з яких не були присутні на судовому процесі.

Вироки обвинуваченим суд має оголосити у вересні.

Нагадаємо, терористи, що входили до складу бельгійсько-французького осередку терористичного угруповання "Ісламська держава", здійснили напади на жвавій станції метро поруч зі штаб-квартирою ЄС в центрі міста і в аеропорту Брюсселя в Завентемі.

Унаслідок двох вибухів в аеропорту Брюсселя і третього вибуху в метро 22 березня 2016 року загинули 15 чоловіків і 17 жінок.

Серед жертв були бельгійці, американці, голландці, шведи і громадяни Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини, Індії, Перу та Польщі, багато з яких працювали в Брюсселі, де розташовані інститути ЄС і НАТО.

Більше про події 2016 року читайте в архівному матеріалі: Чому Брюссель не здолав терористичну загрозу та як доведеться змінитися Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: