Польський міністр: Білорусь допомагає мігрантам долати огорожі на кордоні

Понеділок, 31 липня 2023, 08:33

Білорусь забезпечує нелегальних мігрантів обладнанням, завдяки якому вони можуть перейти через огорожу на польському кордоні.

Про це, як передає "Європейська правда", повідомив у Twitter уповноважений польського уряду з безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин.

За його словами, ситуація на кордоні Польщі з Білоруссю залишається напруженою, а "напади на польських прикордонників – охоронців і солдатів – з боку груп агресивних іноземців відбуваються щодня".

"Білоруські спецслужби не тільки доставляють мігрантів до прикордонної зони, але й надають їм обладнання для нелегального переходу (драбини, болторізи) та штурму польських прикордонників (каміння, цегла, бруківка)", – зазначив Жарин.

На його переконання, "триває гібридна операція зі стимульованим, штучним міграційним тиском", і Польща "зазнає постійних нападів". Він також вважає, що це "частина російського плану дестабілізації Європи, зокрема східного флангу НАТО".

"Характерною рисою російської гібридної війни є приховування справжнього характеру своїх агресивних дій за фальшивими прикриттями. Але Польща викрила ці загрози та ідентифікувала їх точно та вчасно", – резюмував Жарин.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про переміщення групи найманців ПВК "Вагнер" у бік Сувальського коридору, який з’єднує країну з державами Балтії, а також відокремлює територію Калінінградської області та Білорусі.

Він допустив, що "вагнерівці" можуть допомагати нелегалам штурмувати польський кордон або видавати себе за мігрантів для вчинення провокацій.

Перед цим стало відомо, що Варшава веде переговори з Латвією та Литвою щодо того, як реагувати на присутність найманців, і що країни допускають можливе закриття кордонів із Білоруссю в разі потреби.

Читайте також: Лукашенко лякає "вагнерівцями": як Польща готується до військових провокацій з Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: