FT: Україна почне переговори з Угорщиною та Румунією з приводу мови освіти

Вівторок, 12 вересня 2023, 13:34

Цього тижня українські урядовці розпочнуть переговори з Угорщиною та Румунією, щоб досягти згоди щодо балансу між українською та мовами нацменшин у середніх школах.

Як пише "Європейська правда", про це повідомило видання Financial Times у матеріалі, написаному на основі розмови з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

"Цього тижня українські урядовці розпочнуть двосторонні переговори з Угорщиною та Румунією, щоб спробувати узгодити угоду про баланс між українською та мовами національних меншин у середніх школах", – йдеться у матеріалі.

Захист прав національних меншин є одним із семи критеріїв, виконання якого Єврокомісія очікує від Києва перед відкриттям переговорів про членство України в ЄС.

"Ми внесемо зміни до законодавства про національні меншини, і ми можемо внести додаткові поправки, якщо це буде необхідно, але спочатку нам потрібно провести [двосторонні] переговори", – сказала Стефанішина.

Однак віцепрем’єрка заявила, що українці з-поміж етнічних меншин повинні вивчати українську мову в достатньому обсязі, щоб вони могли продовжувати освіту або працевлаштуватися за межами районів проживання національних меншин. Вона сказала, що чинні правила, які запровадили обов'язкове викладання української мови, працюють добре: "Було знайдено баланс, і він працює. Тож нам справді потрібно це оцінити".

Раніше цього року в офісі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дали зрозуміти, що не погодяться на майбутній вступ України до ЄС без нових поступок щодо закону про освіту, який останніми роками став головною причиною проблем у двосторонніх відносинах.

Наприкінці червня Європейська комісія представила усну оцінку прогресу України на шляху до ЄС. Єврокомісія вважає, що Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина заявляла, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться.  

Читайте також інтерв’ю "ЄвроПравді" посла ЄС, який говорив про можливість вступу України до 2030 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: