Президент Латвії вважає, що ЄС повинен знайти снаряди для України за кордоном

П'ятниця, 17 листопада 2023, 08:50

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав ЄС купувати снаряди для України за своїми межами, оскільки сам Євросоюз не встигає надати артилерійські боєприпаси згідно з графіком до березня.

Про це він сказав у інтерв'ю Politico, пише "Європейська правда".

"Ми вже давно виступаємо за те, що якщо не вистачає боєприпасів або не вистачає обладнання в ЄС, то давайте купимо їх деінде і передамо Україні", – сказав Рінкевичс.

Пісторіус: ЄС не встигне поставити Україні обіцяний мільйон снарядів

Реклама:

"Зараз важливо, щоб Україна продовжувала воювати, і щоб Україна отримувала те, що їй потрібно", додав він.

Питання про те, чи всі боєприпаси, які ЄС хоче передати Києву, повинні виробляти компанії в Євросоюзі і в Норвегії, було суперечливим від самого початку ініціативи про один мільйон снарядів. Франція, яка має найбільший оборонний сектор у ЄС, наполягала на суворих обмеженнях щодо можливого залучення боєприпасів з-за меж ЄС.

Інші країни, в тому числі Швеція і країни Балтії, були більш відкриті до купівлі снарядів за межами Європи.

"Нашим головним викликом зараз є не так витрати на оборону, які ми збільшуємо, як те, де знайти обладнання для поповнення своїх запасів, для переозброєння своїх збройних сил", – сказав Рінкевичс, додавши, що слід брати до уваги те, що війна в Україні триватиме довше, ніж можна було передбачити півтора року тому.

Президент Латвії також висловив занепокоєння, що проблеми в ЄС можуть вплинути на США, де допомога Україні також зіштовхується з політичними труднощами.  

Боррель розповів про перспективи мільйона боєприпасів для України

  

"Коли я розмовляю з американцями, мене трохи турбує те, що вони живуть під враженням, ніби Європа дає недостатньо, хоча насправді ми витрачаємо на Україну, якщо об'єднати і військові, і всілякі програми, більше, ніж Сполучені Штати, – сказав Рінкевичс. 

"І саме тому я думаю, що якщо вони знову почують, що Європа не здатна виробляти достатньо боєприпасів або надавати достатню фінансову підтримку, то це матиме певний негативний вплив і на дебати в Сполучених Штатах, тому що з'явиться аргумент: "Послухайте, хлопці, якщо Європа робить недостатньо або якщо їй байдуже, то і нам повинно бути байдуже", – додав латвійський президент.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба раніше заявив, що ЄС не встигає виконати свій план із постачання 1 млн артснарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.

Це також визнав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

А в Єврокомісії вважають, що ЄС до весни може вийти на виробництво понад 1 млн боєприпасів за рік, і виконання обіцянки про "мільйон снарядів для України" можливе, якщо країни Євросоюзу докладуть зусиль для цього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: