Стефанішина застерегла від "емоцій" через оцінку ЄС і нагадала, що фінальне рішення буде у грудні

Вівторок, 7 листопада 2023, 15:25

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина попередила, що формулювання щодо прогресу України у довгоочікуваному звіті Єврокомісії будуть "стриманими", але фінальне рішення лідерів щодо відкриття переговорів ще попереду.

Як повідомляє "Європейська правда", такий коментар вона опублікувала вдень 7 листопада – напередодні офіційної публікації звіту. 

Стефанішина зазначила, що у публічних коментарях щодо майбутнього звіту "забагато емоцій".  

"У коментарях навколо очікуваного звіту Європейської комісії забагато емоцій і мало розуміння шляху, який відкрився перед нами 23 червня минулого року. Живучи в постійних "емоційних гойдалках", ми часто схильні до категоричних оцінок. За критикою ми не чуємо похвали; а концентруючись на окремих речах, втрачаємо з поля зору основне", – зауважила віцепрем’єрка на своїй Facebook-сторінці.

Реклама:

За словами Стефанішиної, звіт розповість про прогрес України та окреслить кроки, які потрібно зробити. 

"Але формулювання будуть стримані. І у цьому контексті відзначу три речі: 1) Україна є частиною ширшого політичного пазла розширення, і звіт буде саме про це; 2) Реформи мають продовжуватися, вичерпного списку завдань не буде; 3) Звіт ЄК – це лише основа, рішення щодо відкриття перемовин буде ухвалюватися лідерами ЄС в грудні. Нам може це не подобатися, ми можемо з цим не погоджуватися, і навіть вважати несправедливим, але що важливо, ми, Україна, вже підняли надзвичайно високо планку для всіх країн розширення", – зазначила вона.

Стефанішина пообіцяла надати детальні коментарі щодо змісту звіту після його офіційної публікації 8 листопада.

"Ми зробили все, про що домовлялися. Реформи продовжаться і надалі, до і після початку переговорів про членство. Це марафон", – додала віцепрем’єрка.

Нагадаємо, ЗМІ стало відомо, що Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири з семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання. 

За даними  Bloomberg, Єврокомісія, ймовірно, рекомендує державам-членам розпочати офіційні переговори з Україною після виконання всіх 7 критеріїв, пов'язаних з наданням кандидатського статусу.

Втім, зазначили джерела, остаточне формулювання висновку Єврокомісії ще не є затвердженим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: