Кулеба каже, що домовився з головуючими в ЄС про шлях до початку переговорів

Середа, 17 січня 2024, 10:33

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба погодив з головуючою у ЄС Бельгією наступні кроки для запуску переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це він повідомив після розмови з бельгійською колегою Аджею Лябіб, що відбулась після зустрічі президента України Володимира Зеленського і прем’єра Бельгії Александра де Кроо. 

"Ми погодили наступні кроки під час головування Бельгії у Раді ЄС щодо шляху України до членства у ЄС. Наша спільна мета – скликати міжурядову конференцію для проведення першого раунду переговорів про вступ України у ЄС у належний час", – розповів Кулеба.

Він додав, що привітав рішення Бельгії спрямовувати на підтримку України кошти з оподаткування заморожених російських активів, та зазначив, що обговорювали наступні кроки на шляху до "комплексного рішення щодо використання активів".

Зазначимо, Бельгія як головуюча країна має значний вплив на призначення дати міжурядової конференції, хоча для рішення все одно потрібен консенсус країн-членів. 

Нагадаємо, у вівторок президент України Володимир Зеленський на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі зустрівся з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Під час цієї зустрічі домовилися про передвступний "скринінг" (перевірку) українського законодавства на відповідність до права ЄС, що має початися за тиждень.

Читайте також пояснення "ЄвроПравди", чи є загрозою для України дострокова відставка президента Євроради Шарля Мішеля: Чи дозволять Орбану "захопити" владу в ЄС?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: