Україна і ще три держави звернулися в ІСАО щодо збитого Іраном літака МАУ

Понеділок, 8 січня 2024, 18:37

Україна, Швеція, Британія і Канада звернулися до Міжнародній організації цивільної авіації (ІCАО) зі спором проти Ірану у зв’язку зі збиттям над Тегераном у січні 2020 року рейсу "Міжнародних авіаліній України". 

Як повідомляє "Європейська правда", спільну заяву про це опублікували міністри закордонних справ чотирьох країн.

"Сьогодні ми спільно ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІCАО) проти Ісламської Республіки Іран за використання зброї проти цивільного повітряного судна в польоті в порушення його міжнародно-правових зобов’язань відповідно до статті 3bis Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (відомої як Чиказька конвенція)", – йдеться у документі.

Міністри аргументують, що Тегеран вже чотири роки відмовляється взяти на себе повну міжнародно-правову відповідальність за збиття рейсу PS752, попри усі спроби переговорів, тому прийнято рішення передати спір на розгляд Ради ІСАО.

Реклама:

"Початок цього провадження сьогодні відображає наше зобов’язання перед родинами жертв, які заслуговують на відновлення справедливості. Це також свідчить про нашу довіру до Ради IСAO та міжнародного співтовариства в цілому як до вартового безпеки цивільної авіації, зокрема під час врегулювання спорів у разі їх виникнення. Надзвичайно важливо, щоб порушники норм міжнародного права несли відповідальність", – наголосили міністри. 

Нагадаємо, влітку 2023 року Канада, Швеція, Україна і Британія подали проти Ірану позов у Міжнародний суд ООН.

Читайте також на цю тему: Час на перемовини вичерпано: як каратимуть Іран за збиття літака МАУ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: