Лідери ЄС не створили спецфонд на військову підтримку України, але Мішель каже про прогрес

Четвер, 1 лютого 2024, 16:53

На позачерговому саміті 1 лютого лідери країн ЄС не ухвалили рішення про заснування спеціального фонду для військової підтримки України, але президент Євроради Шарль Мішель каже про досягнення прогресу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві за підсумками саміту.

У блоці, що стосується військової підтримки України, Єврорада підкреслила налаштованість далі надавати Україні "своєчасну, передбачувану і сталу військову підтримку" через Європейський фонд миру, роботу навчальної місії ЄС для українських військових і двосторонню допомогу. 

Щодо створення у рамках Європейського фонду миру спеціального фонду для підтримки України на 20 млрд євро на чотири роки рішення поки не схвалили – це питання планують вирішити до березня.

Реклама:

Єврорада розглянула запропоноване збільшення загальної фінансової стелі фонду і запрошує Раду ЄС "досягти домовленості до початку березня 2024 року щодо змін до рішення Ради (CFSP) 2021/509 на основі пропозиції високого представника щодо Фонду підтримки України і запропонованих основних інструментів, беручи до уваги пропозиції країн-членів". 

Одночасно голова Євроради Шарль Мішель зауважив, що у цьому питанні "досягли прогресу". 

Також лідери погодилися з "нагальною необхідністю" прискорити постачання Україні боєприпасів та ракет, зокрема у контексті обіцянки надати Україні мільйон артилерійських снарядів. 

Для цього країни ЄС закликають "дослідити усі варіанти" для того, щоб закрити потреби України і прискорити ці зусилля.

Нагадаємо, про план виділення 20 млрд євро для Європейського фонду миру вперше стало офіційно відомо в липні. Тоді топдипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що може йтись про чотирирічний спецфонд (Ukraine Assistance Fund) по 5 млрд євро на рік. 

ЄС вже надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру (зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю), але вона здійснюється через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Євроради закликав погодити створення цього спецфонду. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: