Зеленський закликав лідерів ЄС схвалити інструмент з мільярдами євро на зброю для України

Четвер, 1 лютого 2024, 14:29

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до Євроради – саміту лідерів ЄС – закликав створити у Європейському фонді миру, з якого оплачували військову підтримку українських сил, окремий інструмент для України.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Зеленський на початку промови відзначив, що у цьому році дуже важливо, щоби Європа продемонструвала ефективність рішень, оскільки до підтримки Росії долучилася тепер і Північна Корея, на додачу до Ірану, а виконання європейського плану про мільйон снарядів для України поки затримується. 

"Це також сигнал глобальної конкуренції, у якій Європа не може дозволити собі програти. Тож сьогодні ваша єдність дуже потрібна для того, щоби створити Фонд підтримки України у рамках Європейського фонду миру. Це надійність і довгострокова підтримка, яку ми маємо протиставити існуючим викликам. Не менше 5 млрд євро на рік, протягом 4 років. Це чіткий пріоритет", – сказав Зеленський.

Реклама:

Також він закликав європейських лідерів активно включитися у підготовку Глобального саміту миру для обговорення запропонованої Києвом "формули миру".

"Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантичний океан і по всьому світу, що заснований на правилах міжнародний порядок витримає усі виклики. Європа задає тон у міжнародних справах своєю єдністю. Тепер це факт, і так має залишатися", – додав президент, дякуючи Єврораді за рішення про 50 млрд євро на підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: